Lespakket voor scholen

Eerlijk Duurt Het Langst is een lespakket over fairtrade. Speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen. Het brengt fairtrade op een speelse en interactieve manier in de klas.

Het lespakket bestaat uit een kleurrijke fairtrade tas, met daarin drie Wereldwinkelproducten. Elk van de producten vertelt zijn eigen verhaal. Een knuffelmuisje vertelt het verhaal van Fatima uit Sri Lanka. Zij kan door haar werk voor het naaiatelier haar kinderen naar school sturen. Dankzij een telefoonhoesje uit Guatemala ontmoeten de kinderen de familie Morales met wie ze meerekenen hoe hun inkomen verbeterde dankzij fairtrade. Een blikken autootje neemt ze mee in de wereld van Jerome. Hij laat zien hoe fairtrade in Madagaskar ook zorg draagt voor een beter milieu.

Naast de drie producten bestaat het lespakket uit een uitgebreide docentenhandleiding die de (gast)docent door het lesprogramma heen leidt én veertig sets van drie opdrachtkaarten voor de leerlingen. Eerlijk duurt het langst is een compleet pakket, dat werkt aan basisschoolkerndoel ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. Het lesprogramma is zo gemaakt dat de onderdelen los van elkaar uit te voeren zijn.

In het lespakket staat fairtrade of eerlijke handel centraal. Wereldwinkels zorgen ervoor dat boeren, zilversmeden, pottenbakkers en andere producenten uit ontwikkelingslanden toegang hebben tot de wereldmarkt. Leerlingen leren het verschil tussen fairtrade en gewone handel. Leerlingen leren ook dat zij zelf keuzes kunnen maken als ze spullen aanschaffen.
In het lespakket staat een fairtrade tas met drie producten uit de Wereldwinkel centraal. De producten maken het pakket levendig, speels en concreet: ontwikkelingslanden zijn even niet “ver weg”, maar tastbaar bij de leerlingen in de klas.

Bij elk product staat één aspect van eerlijke handel centraal. Dat zijn:
Knuffel muisje: emancipatie
Hoesje voor mobiel: het inkomen van fairtrade producenten
Autootje: milieu