Koken met de tajine

De tajine is een keramische schaal met een hoge, taps toelopende deksel. Hij ziet er daardoor decoratief uit, maar de deksel is in de eerste plaats functioneel: tijdens het kookproces stijgt stoom op, komt tegen de deksel en valt als condens terug in de schaal. Het circulerende vocht houdt het voedsel sappig tijdens het gaar stoven.
Elk gerecht dat in de tajine wordt klaargemaakt heet ook tajine. Je kunt er alle mogelijke ingrediënten in bereiden: vlees, vis, gevogelte, schaaldieren, groenten en zelfs zoete nagerechten.

Het basisprincipe van het koken in een tajine is eenvoudig: alle ingrediënten worden in grove stukken en met wat olie in de tajine op een laag vuur gaar gestoofd. Vlees wordt soms eerst aangebraden om een mooie bruine kleur te krijgen.

De tajine is geschikt voor alle warmtebronnen behalve voor inductie koken. Sommige versies van keramiek kunnen alleen in de oven gebruikt worden, raadpleeg dus altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Bij gebruik in de oven de temperatuur ongeveer op 150 graden instellen. Bij gebruik op het gasfornuis altijd een vlamverdeler gebruiken, nooit rechtstreeks op het gas. Het is namelijk de opzet dat de ingrediënten langzaam gaar sudderen en dat kan dus een lange bereidingstijd betekenen. In de tajine sudderen de ingrediënten gaar in eigen sappen, soms met wat olie voor de smaak.
Voor recepten voor koken met de tajine klik op onderstaande link.

http://www.wereldwinkelleek.nl/categorie/recepten/